Kuinka päästää irti?

Esplanaadinpuisto

Osaatko sinä päästää irti tavaroista vai pidätkö niistä loppuun asti kiinni?

Itse olen huono luopumaan etenkin vaatteista ja laukuistani. Kun kurkistaa vaatekaappiini, saattaa sieltä tehdä löytöjä yli 8 vuoden takaa. Viime aikoina olen käynyt kaappeja tarkemmin läpi ja olen löytänyt yllättävän suuren määrän vaatteita ja tavaroita, joista en syystä tai toisesta ole pystynyt luopumaan. Näillä vaatteilla ja tavaroilla on taustallaan joku tietty elämäntilanne tai yksittäinen muisto, joka tulee vahvasti näihin törmätessä esiin ja juuri se on estänyt minua viemästä näitä kierrätykseen.

Toinen vielä typerämpi paheeni on säilyttää ne vaatteet, jotka ovat todella ihania, mutta syystä tai toisesta ne eivät kuitenkaan tule käyttöön. Ne ovat joko hieman väärän kokoisia, värisiä tai muilla tavoin minulle ei sopivia. ”Mutta kun tää on niin ihana”-perustelut ovat olleet vahvaa osaamistani jo hyvin pitkään ja nyt on aika opetella tästä tavasta irti.

Photo 21.5.2016 20.47.28

Tänä kesänä haluan oppia myös sen, ettei kaikkia tavaroita tarvitse säästää muistoina. Muistot pysyvät kyllä ilman sitä vuoden 2008 mekkoa tai sitä hauskaa, tilaa vievää matkamuistoa, joka on joskus hankittu lomalta. Muistot pysyvät ajatuksissasi ja niihin voi palata ilman tavaroitakin ja valokuvathan ovat muistoista parhaimpia.

laura ahola

Olen lukenut jostain seuraavan ohjeen, joka kieltämättä on loistava; valitse yksi tavara jokaisesta elämänvaiheesi muistoksi ja laita ne yhteen laatikkoon, jota voit säilyttää kellarissa/vaatehuoneessa ja jonka voit ottaa esiin, kun haluat tutkia vanhoja aarteitasi.

Et siis tarvitse 20 muistoa yhdestä ajanjaksosta tai tapahtumasta, tämä yksi tavara pystyy tuoman ne muistot luoksesi. Tässä on paljon järjeä ja uskon tähän, mutta itseni tuntien aloitan pehmeästi 2-3 tavaraa ja ehkä myöhemmin osaan karsia ne yhteen per ajanjakso.

kesätyyli

Seuraavan viikon aikana kotonani on tapahtumassa suuri kesäsiivous ja vaatekaapin ankara läpikäynti. Aion nyt luopua suuresta määrästä vaatteita ja olen menossa Kattilahallin kirpputorille 5.6 klo 12.00-> Tervetuloa siis ostoksille <3

Miten sinä käsittelet nämä asiat? Entä säilytätkö sinä muistoja eri elämänvaiheilta vai heitätkö kaiken suoraan pois kun käyttötarvetta ei enää löydy?

<3: Laura

Kuvat: Emmi

 

KonMari – Siivouksen elämänmullistava Taika

Viime aikoina et voi olla välttynynyt kuulemasta Kon Marista, eli Marie Kondosta, Japanilaisesta siivoamisen ja järjestämisen ammattilaisesta. Tämä kirja on niittänyt kunniaa ympäri maailmaa ja lupaa opettaa sinut järjestämään kotisi niin, ettei sielä enää koskaan tarvitse järjestää.

Kon Mari

Mieletön lupaus, vai mitä?

Itsehän kiinnostuin tästä kirjasta heti. Varmaan pitkälti siitä syystä, että olen ollut läpi elämäni hallittu kaaos ihminen. Ei kotonani koskaan ole likaista, mutta pieni epäsiisti järjestys ja hallitsematon vaatehuone, ovat kuuluneet kotiini viimeiset vuoden erottamattomasti. Suurin ongelma on ollut se, ettei tavaroille ole omia paikkoja ja siinä, että rakastan hamstrata kaikkea ”tarpeellista” ja olen huono luopumaan mistään.. Varsinkaan vaatteista, laukuista, kengistä ja kosmetiikasta.

Marie kondo

Tämän perusteella kuvittelen olevani täydellistä kohderyhmää tälle kirjalle, joka lupaa muuttaa suhtautumisesi siivoamiseen sekä koko elämään. Huomaan sortuvani kerta toisensa jälkeen siihen, että siirtelen tavaroita paikasta toiseen, ilman, että niillä kuitenkaan on omaa paikkaansa. Juuri tästä syystä järjestys ei koskaan pysykään kovin kauaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä kirja on varmasti mielipiteitä jakava. Omasta mielestäni kirja on aito, selkeä ja inspiroiva, pidän siitä kovasti. Se pistää miettimään, mitä kaikkea oikeasti tarvitset ja mitä säästät mistäkin syystä. Se kysyy sinulta jokaisen tavaran ja vaatteen kohdalla uudelleen ja uudelleen seuraavasti: Tuottaako se sinulle onnea? Jos vastaus on kyllä, säästä vaate / tavara ja jossei, tiedät mitä tehdä – hävitä se 😉

Tavoitteena on luoda koti, jossa on vain sinulle onnea tuottavia tavaroita, esineitä ja vaatteita. Asioita, jotka tekevät sinut aidosti onnelliseksi.

Kon Mari

Nyt kun järjestelyohjeet ja periaatteet on hallussa, on aika siirtyä siihen, kuinka järjestetyt tavarat tulee sijoittaa. Jännittävää, tätä mä odotan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka kirjaa ei ole vielä kokonaan luettu, eikä suursiivousta aloitettu, olen täysin inspiroitunut ja vakuuttunut siitä, että voin saada kotini täydelliseen järjestykseen ja kaiken turhan rojun vietyä kierrätykseen.

Blogin ensimmäinen kirjasuositus on nyt ulkona! Tahdotko lukea näitä lisää? Todella mielelläni kuulisin myös sinun mielipiteesi KonMarin kirjasta, jos olet sen jo lukenut? Onnistuiko siivousoperaatiosi ja onko järjestys pysynyt?

<3:Laura