Ajatuksia itsetunnosta

Jos voisit sanoa nuoremmalle itsellesi jotakin, mitä sanoisit?

Haluan jakaa teille viime keväänä kirjoittamani postauksen vanhasta blogistani liittyen nuorten itsetuntoon ja omiin kokemuksiini siihen liittyen. Tänä päivänä maailma on erilainen ja nuorilla uskomattomat määrät paineita siitä mitä pitäisi olla. Toivottavasti tämä herättää ajatuksia ja muistat olevasi hyvä juuri sellaisena kuin olet.

Rakastan nauramista ja elämää, kaikkea kaunista ja ihanaa. Mä olen ihminen, joka elää positiivisuudesta. Vaikka ammatinvalintani sijoittuu kauneusalaan, ei se silti tarkoita sitä, että elämäni pyörisi ulkonäön ympärillä tai että kauneudella olisi vain yksi tietty suunta. Päinvastoin. Jokainen ihminen on kaunis omalla tavallaan ja omine piirteineen. Jokaisella ihmisellä on jotain, mitä toisella ei ole.

lauraahola

Samoin kuin luonteessa. Se mihin ihmisissä kiinnitän huomioni, on heidän persoonansa sekä ne pienet ihanat säröt luonteessa, jotka tekevät ihmisistä sellaisia kuin he ovat. Kuten sanotaan, täydellisyys on tylsää, enkä itse kuulu täydellisyyden tavoittelijoihin.

Tunnustan paikoin eläväni hallittua kaaosta, jossa kokoajan on sata rautaa tulessa. Ennen pidin tätä luonteenpiirrettäni suurena heikkoutenani, kunnes tajusin eräänä päivänä sen tekevän minusta minut. En olisi oma itseni, ellei mielessäni pyörisi jatkuvasti sataa asiaa, ellen innostuisi jostain mitättömän pienestä asiasta aivan todella paljon tai joskus vain jäisi haaveilemaan kaikesta ihanasta. En myöskään olisi oma itseni, jos jatkuvasti tavoittelisin täydellisyyttä ja ajattelisin sitä, mitä minusta ajatellaan. Loppujen lopuksi sillä ei ole mitään väliä, kunhan läheiseni tietävät minkälainen ihminen minä olen.

Tähän ajattelumalliin on ollut pitkä matka ja olen todella onnellinen voidessani todeta, että olen onnellinen juuri sellaisena kuin olen. Kaukana täydellisestä, mutta omalla tavallani omine säröineni juuri omanlaiseni ja hyvä sellaisena kuin olen. Se riittää minulle sekä elämäni ihmisille enemmän kuin tarpeeksi.

laura ahola blogi

Todella tiedän ja muistan hetket, jolloin en ajatellut näin. Ajat, jolloin vertailin itseäni jatkuvasti muihin miettien olenko tarpeeksi hyvä, tarpeeksi pitkä, tarpeeksi hoikka, hauska tai viihdyttävä. Mietin, miksi en voisi olla aavistuksen rohkeampi tai edes niin kuin ne muut, jotka tietävät mitä elämältään haluavat.

Muistan, kuinka laihuudesta ja hyvässä kunnossa olemisesta tuli melkein pakkomielle, kuinka kokoajan ajatuksissani pyöri se, olenko tarpeeksi hyvä -riitänkö? Voi kuinka saisin sen nuoremman itseni tänne ja sanottua hänelle sen, minkä haluan sanoa kaikille teille: Sinä riität. Olet enemmän kuin tarpeeksi.

Laura ahola
Noh, vuodet ovat menneet eteenpäin ja olen ymmärtänyt hyvin selkeästi sen, ettei siinä kohtaa kukaan muukaan tiennyt mitä elämältään halusi. Olen myös ymmärtänyt, ettei se haittaa. Aina ei tarvitse olla kymmenen vuoden suunnitelmaa ja koko loppuelämää on turha suunnitella valmiiksi. Tärkeintä on vain pysähtyä nauttimaan tästä hetkestä ja uskoa itseensä ja tulevaisuuteen. Miettiä, mitä sinä todella haluat tehdä, mikä tuntuu sinusta oikealta ja alkaa tehdä asioita siihen suuntaan.

Muistan myös kun päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja hakea meikkikouluun. Olin aina rakastanut meikkaamista ja ollut siinä hyvä, uskoin, että voin saada siitä itselleni oikean ammatin. Muistan myös ne monet monet kommentit siitä, kuinka minun kannattaisi hankkia oikea ammatti ja miettiä ehkä uudelleen, sillä eihän tollaisella kuvitelmalla voi elää. Pidin kuitenkin pääni, hain meikkikouluun ja valmistuin meikkaaja-maskeeraajaksi. En ole katunut päivääkään. Päinvastoin. Olen päässyt tekemään mahtavia projekteja, tavannut upeita ihmisiä sekä tehnyt työtä mitä rakastan. Hyvin kiitollinen olen myös siitä, että kotona minuun on uskottu ja valintojani on aina tuettu. Tälläinen vanhempi minä haluan olla myös omille lapsilleni, jos sellainen päivä joskus koittaa. Mikään ei ole tärkeämpää, kuin vanhempien tuki isojen päätösten keskellä sekä usko itseensä ja omaan tekemiseensä.

Mä niin todella toivon, että teistä jokainen, joka tuntee tarvetta vertailla itseään muihin tai tuntee huonommuutta omasta itsestään, tuntee itsensä liian isoksi, liian riittämättömäksi tai liian miksi vain muuksi, lopettaa sen ajattelun ja keskittyy siihen mitä hyvää sinussa on. Siihen, mitä kaikkia ihania luonteenpiirteitä sinulta löytyy, siihen, mitä kaikkea tarjottavaa sinulla on elämälle ja läheisillesi. Siihen, kuinka ihanaa elämä on. Mä toivon myös todella, että teillä jokaisella on halu ja palo tavoitella unelmianne. Mä uskon siihen, että unelmat on saavutettavissa, kunhan uskoo omaan itseensä sekä omaan tekemiseensä ja on valmis painamaan pitkiä päiviä unelmien saavuttamiseksi.

itsetunto
Jokainen rakentaa omaa identiteettiään ja omaa tyyliään läpi elämän, eikä itsestään huolehtimisessa ja omaan itseensä ja ulkonäköönsä panostamisessa ole mitään vikaa. Mutta suuri ero on siinä laitatko itseäsi omaa itseasi vai muita varten, ostatko itsellesi sellaisia vaatteita ja asusteita, joista itse pidät, vai valitsetko merkkilaukun vain ulkoisten paineiden vuoksi.

Elämää ja omaa itseään ei voi määrittää sillä minkälaista laukkua kannat tai kuinka monta kiloa painat. Omaa itseään ei myöskään löydä filttereiden tai paksun meikkikerroksen takaa. Oman itsensä löytää seuraamalla omia unelmiaan ja uskomalla itseensä, kuuntelemalla intuitiotaan ja luottamalla siihen. Suuressa osassa oman itsensä hyväksymistä on myös se, että antaa itselleen rauhan ja aikaa kasvaa sellaiseksi kuin oikeasti on. Se riittää.

// Laura

lauraahola

8 vastausta artikkeliin “Ajatuksia itsetunnosta”

 1. Kerrotko sun ihanan hehkuvan ihosi salaisuuden? 🙂 onko jotain niksejä tai tuotteita tai kenties ruokia? 🙂

  • Moikka Mona,
   Hehkuvan ihon salaisuus on hyvät ihonhoitotuotteet sekä runsas veden juominen.
   Juon päivän aikana huomattavan paljon vettä, nopeasti arvioituna sanoisin 3-4 litraa 🙂
   Myös tietysti hyvä ravinto auttaa ihoa pysymään kunnossa ja tästä voisinkin tehdä oman postauksen! =)

   Ihanaa sunnuntaita!

   Laura

 2. Turha on suunnitella huomista pidemmälle. Tämä asia konkretisoituu monelle vasta silloin, kun tapahtuu oikeasti jotakin joka pysäyttää. Tätä en toki kenellekään toivo, mutta vasta tuollainen tilanne sai minut muuttumaan täysin noin 10 vuotta sitten.

  Samalla lakkasin murehtimasta mitä muut ajattelevat. Sillä ei ole mitään väliä mitä muut sinusta puhuvat tai ajattelevat. Kyllä tälle pallolle puhetta ja ajatuksia mahtuu. Tärkeintä on se, miten itse viihdyt ja tulet toimeen itsesi kanssa. Kukaan ei tunne sinua paremmin kuin sinä itse.

  Tämän ”valaistuksen” kun kokee, elämä vapautuu. Suosittelen kaikille, se kyllä onnistuu. Tsemppiä!

  • Moikka Saana,
   Kiitos ihanasta viestistä! Oot hyvä esimerkki siitä, kuinka hankalat kokemukset voivat muokata paremmaksi ja vahvemmaksi ihmiseksi <3 Paljon tsemppiä sinne ! 🙂

   Laura

 3. Moikka Laura,

  oikeassa olet. Liian usein sorrun itse vertailemaan itseäni muihin ympärillä oleviin, ja miettimään, miten voisin muokata itseäni jotta olisin yhtä kaunis, yhtä lahjakas, yhtä fiksu tai yhtä rento kuin tuo vieressä seisova. Turhaan tällaisia murehtii, pitäisi keskittyä vain olemaan 100% oma itsensä ja nauttia omasta itsestään! Maailmassa ei ole ketään samanlaista kuin minä.

  Aurinkoa sinun viikonloppuun! <3

  • Moikka Katri,

   Puhut niin asiaa! Maailmassa kukaan ei ole samanlainen ja erilaisuus on nimenomaan pelkkää plussaa jokaiselle! 🙂

   Ihanaa viikonloppua! <3

   Laura

 4. Vitsi miten ihana postaus! Sul on nii ihanan hehkuva iho! Kertoisitko sen salaisuuden? 🙂 ja olis huikee sellanen päivä sun kans postaus! 🙂

  • Kiitos Mona!

   Teen ehdottomasti päivä minun kanssani postauksen 🙂

   Ihon salaisuus on runsas vedenjuonti ja ravinteikas ruokavalio, sekä tietysti omalle ihotyypille sopivat hyvät puhdistus- ja kosteutustuotteet sekä laadukkaat meikit… 😉

   Laura

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta